Heerlijke-weerstand-verhogende-na-zomer-thee…
Op het moment van schrijven genieten we midden september nog volop van zomerse temperaturen, maar als we goed naar de natuur kijken, zien we dat de herfst al in aantocht is.
In de herfst steken verkoudheden en griep weer gemakkelijker de kop op. Het is daarom goed om je weerstand alvast te versterken.
In de Wijkse Moestuin groeien en bloeien allerlei kruiden die onze weerstand kunnen verhogen en die ook als ondersteuning ingezet kunnen worden bij verkoudheid en griep.
Hieronder vind je een kort beschrijving van een aantal kruiden die nu nog volop in de moestuin te plukken zijn.
Van deze kruiden kun je een heerlijke weerstand-verhogende-na-zomer-thee
maken. Je kan de kruiden vers gebruiken of drogen (op een donkere goed geventileerde plaats), zodat je er op een later moment ook nog lekker van kan genieten. Uiteraard kun je deze kruiden naar smaak combineren en variëren.
Citroenverbena
Citroenverbena heeft een heerlijk frisse citrusachtige smaak. Dit komt omdat de Citroenverbena rijk aan aldehyden is die ook veel in citrusfruit te vinden zijn. Citroenverbena bevat veel anti-oxidanten en kan naast het verhogen van de weerstand ook helpen bij slapeloosheid en nervositeit.
Framboosblad
Neem als je frambozen plukt ook eens een paar blaadjes mee! De blaadjes bevatten namelijk veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine B en C, magnesium, kalium en ijzer. Frambozenblaadjes smaken heerlijk in de thee en verruimen de luchtwegen. Bij keelpijn kun je gorgelen met de thee van frambozenblaadjes.
Oost-Indische Kers
Oost-Indische Kers geeft je thee een vrolijk tintje en een pittig smaakje. Je hoeft er maar heel weinig van te gebruiken. Het pittige peperachtige smaakje refereert aan de verwarmende en doorbloedings-bevorderende werking.
De plant is rijk aan vitamine C en anti-oxidanten, heeft een anti-bacteriële werking en is ontsmettend, schimmel- en viruswerend. Daarnaast lost hij ook slijm op. Een aanrader bij griep en verkoudheid dus!
Bernagie
Bernagie wordt ook wel komkommerkruid genoemd, omdat de bloempjes een frisse komkommerachtige smaak hebben. Je vindt hem in de Wijkse Moestuin tussen de tunnelkassen. De hele plant is ruw behaard. Net als onze huid en slijmvliezen. Voel maar eens aan de bladeren en de steel! Bernagie heeft dan ook een slijmregulerende werking. Het voert overtollig slijm af, maar is ook fijn te gebruiken bij een droge hoest.
De bloempjes kun je in de thee doen. Leuk om te zien dat als de blauwe bloempjes met iets zuurs in aanraking komen, ze roze kleuren.
Op je gezondheid en hartelijke groet!
Pauline
Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies