Sleedoorn
Langs bosranden en struwelen vind je nu struiken vol kleine blauwe pruimpjes. Dat is de sleedoorn.
In het vroege voorjaar valt de sleedoorn op door de prachtige witte bloesem.
De bloesem bloeit al voordat er blaadjes aan de takken zitten.
Beestjes
De sleedoornstruiken hebben een bijzondere natuurwaarde. De doornige takken bieden een beschermde broedplaats voor allerlei vogels. Op de bloempjes komen honingbijen, vlinders en zweefvliegen af. Vlinders leggen ook hun eitjes in de bladoksels. De vruchten worden graag door lijsters gegeten.
Ötzi
In de buik van de oermens Ötzi zijn al sleedoornbessen gevonden. En vanaf de Middeleeuwen wordt er al sterke drank van de sleedoorn gemaakt. Het woord ‘slee’ is nog steeds terug te vinden in bijvoorbeeld ‘slivovitz’, een Hongaarse brandewijn.
Ook kun je er heerlijke taart, jam of siroop van maken. De bessen kun je zelfs in azijn inmaken en ze net als olijven eten.
Zuurpruim
Maar als je een vruchtje zo van de struik in je mond stopt, zul je merken dat deze ontzettend wrang en zuur is. Je mond trekt ervan samen als een echte zuurpruim!
Dit komt omdat de sleedoornbessen rijk zijn aan tannine (looistoffen). En deze tannine zorgen voor een samentrekkende werking.
De vruchten kunnen daarom ingezet worden bij diarree of blaasontsteking. Het sap uit de vruchtjes heeft ook een bloedstelpende werking, bijvoorbeeld bij neusbloedingen.
Vorst
Voordat je er allemaal lekkere dingen van gaat maken is het daarom goed te wachten met plukken tot er een nacht flinke vorst over geweest is. De vruchtjes zijn dan een stuk minder wrang.
Kun je niet meer wachten? Doe ze dan een nachtje in de vriezer.
Sleedoorn-/perenjam
Zelf heb ik er dit keer sleedoorn-/perenjam van gemaakt.
De sleedoornbessen zijn pectinerijk, dus je hebt minder (gelei)suiker nodig voor de bereiding.
Nodig::
1 kilo sleedoornbessen
1 kilo peren geschild en in stukjes
sap van 1 citroen
kaneel
0,5 kg geleisuiker
Spoel de bessen af en kook ze zachtjes in een bodempje water al roerend tot moes. Wrijf daarna de moes boven een kom door een grove zeef. Zo kun je de moes gemakkelijk van de pitjes en hardere velletjes scheiden.
Kook ondertussen de peren in het citroensap (en eventueel een klein beetje rode wijn of water) tot moes.
Voeg de bessenmoes toe, wat kaneel en de geleisuiker en kook alles al roerend nog even kort door.
Vul schone glazen potten met de jam en zet ze een tijdje afgesloten op z’n kop om vacuüm te trekken.
De wrange zuurpruimpjes zijn nu veranderd in een heerlijke delicatesse!
Warme groet,
Pauline
Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies