Blogopmaak

Zuurpruim?!

Pauline Olde Olthof

Zuurpruim?!

Sleedoorn
Langs bosranden en struwelen vind je nu struiken vol kleine blauwe pruimpjes. Dat is de sleedoorn. 

In het vroege voorjaar valt de sleedoorn op door de prachtige witte bloesem. 
De bloesem bloeit al voordat er blaadjes aan de takken zitten.

Beestjes

De sleedoornstruiken hebben een bijzondere natuurwaarde. De doornige takken bieden een beschermde broedplaats voor allerlei vogels. Op de bloempjes komen honingbijen, vlinders en zweefvliegen af. Vlinders leggen ook hun eitjes in de bladoksels. De vruchten worden graag door lijsters gegeten. 



Ötzi
In de buik van de oermens Ötzi zijn al sleedoornbessen gevonden. En vanaf de Middeleeuwen wordt er al sterke drank van de sleedoorn gemaakt. Het woord ‘slee’ is nog steeds terug te vinden in bijvoorbeeld ‘slivovitz’, een Hongaarse brandewijn.
Ook kun je er heerlijke taart, jam of siroop van maken. De bessen kun je zelfs in azijn inmaken en ze net als olijven eten. 



Zuurpruim

Maar als je een vruchtje zo van de struik in je mond stopt, zul je merken dat deze ontzettend wrang en zuur is. Je mond trekt ervan samen als een echte zuurpruim!
Dit komt omdat de sleedoornbessen rijk zijn aan tannine (looistoffen). En deze tannine zorgen voor een samentrekkende werking.
De vruchten kunnen daarom ingezet worden bij diarree of blaasontsteking. Het sap uit de vruchtjes heeft ook een bloedstelpende werking, bijvoorbeeld bij neusbloedingen.



Vorst
Voordat je er allemaal lekkere dingen van gaat maken is het daarom goed te wachten met plukken tot er een nacht flinke vorst over geweest is. De vruchtjes zijn dan een stuk minder wrang.

Kun je niet meer wachten? Doe ze dan een nachtje in de vriezer. 

Sleedoorn-/perenjam
Zelf heb ik er dit keer sleedoorn-/perenjam van gemaakt. 
De sleedoornbessen zijn pectinerijk, dus je hebt minder (gelei)suiker nodig voor de bereiding.



Nodig::

1 kilo sleedoornbessen

1 kilo peren geschild en in stukjes

sap van 1 citroen

kaneel

0,5 kg geleisuiker

Spoel de bessen af en kook ze zachtjes in een bodempje water al roerend tot moes. Wrijf daarna de moes boven een kom door een grove zeef. Zo kun je de moes gemakkelijk van de pitjes en hardere velletjes scheiden.

Kook ondertussen de peren in het citroensap (en eventueel een klein beetje rode wijn of water) tot moes. 

Voeg de bessenmoes toe, wat kaneel en de geleisuiker en kook alles al roerend nog even kort door. 

Vul schone glazen potten met de jam en zet ze een tijdje afgesloten op z’n kop om vacuüm te trekken. 


De wrange zuurpruimpjes zijn nu veranderd in een heerlijke delicatesse! 

Warme groet,
Pauline

Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies
Lijnzaad
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
We horen wel eens dat lijnzaad gevaarlijk is omdat het cyanogenen bevat, maar als je het de juiste manier gebruikt, heeft dit veelzijdige zaadje tal van voordelen. Ontdek hier de vele toepassingen van het krachtige zaadje van de vlasplant.
Kamille
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Wist je dat echte kamille in de jaren 1500 als het belangrijkste geneesmiddel werd gezien? Ook nu is kamille nog steeds een populair kruid met tal van toepassingen, van kamillethee tot zelfs kamillecrème. In dit artikel lees je alles over de kamille.
Rode klaver
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Die mooie, roodkleurige bloemetjes die je van mei tot september vaak in weilanden en parken ziet, zijn van de rode klaver. Hoewel rode klaver een doodgewoon bloemetje lijkt, heeft het tal van toepassingen en voordelen. In dit artikel lees je alles over de rode klaver.
Ginkgo biloba
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Wist je dat Ginkgo biloba in China, Japan en Korea als heilig wordt beschouwd? Dat heeft vooral te maken met de bijzonder eigenschappen van deze boom die ook wel de Japanse tempelboom of Japanse notenboom wordt genoemd. In dit artikel ontdek je wat Ginkgo biloba zo speciaal maakt.
door Pauline Olde Olthof 23 dec, 2021
Wist je dat salie een heel breed inzetbaar kruid is? Van rustbrenger tot hulpmiddel bij overgangsklachten en zelfs een verzachtend middel voor mond en keel: salie wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen vele kwalen. Ontdek hier alles over de werking en het gebruik van salie.
geneeskracht paardenbloem
door Pauline Olde Olthof 08 mei, 2021
Door de tijd heen heeft de paardenbloem vele namen gekregen die grotendeels verwijzen naar zijn geneeskrachtige werking.
Geneeskracht dennenboom, luchtwegen, ademhaling
door Pauline Olde Olthof 13 dec, 2020
Het eerste wat opvalt als je in een dennenbos loopt is de heerlijke aromatische geur. Je gaat er vanzelf dieper van ademen. De heilzame werking op de ademhalingsorganen is dan ook de grootste kracht van de dennenboom.
Hemelsleutel, de Nederlandse Aloë vera
door Pauline Olde Olthof 14 nov, 2020
De Hemelsleutel of Sedum wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd. Deze plant heeft een prachtige huid- en wondhelende werking.
De geneeskracht van kool
door Pauline Olde Olthof 25 okt, 2020
Er zijn nu volop allerlei koolsoorten te vinden. Naast lekker eten kun je ze ook op allerlei manieren geneeskrachtig inzetten.
Jouw oogst
door Pauline Olde Olthof 25 sep, 2020
In de herfst keert de natuur zich langzaam naar binnen. Ook wij. Letterlijk en figuurlijk. De herfst is daarom een goede tijd voor (zelf)reflectie. Om terug te kijken naar de afgelopen seizoenen. Wat kunnen we oogsten, meenemen en opslaan?
Show More
Share by: