Blogopmaak

Hemelsleutel

Pauline Olde Olthof

Hemelsleutel, de Nederlandse Aloë vera

Hemelsleutel, de Nederlandse Aloë vera
Hemelsleutel, Herfstvreugde…wat een prachtige namen voor een plant!


Naam
De Latijnse naam is Sedum telephium.


De naam Hemelsleutel heeft ze waarschijnlijk te danken aan de overlevering dat Petrus aan de hemelpoort zijn sleutels was verloren. Op de plaats waar de sleutels lagen is dit plantje gaan bloeien.


De Hemelsleutel bloeit vanaf juni tot diep in de herfst, dus vandaar de naam Herfstvreugde. 
Zelfs nu, half november, vind je nog prachtig bloeiende Hemelsleutel.

Oubollig
Je vindt de Hemelsleutel helaas nauwelijks meer in de natuur, maar nog wel in tuinen en op vensterbanken.


Vroeger vond ik de Hemelsleutel maar een stijve, beetje oubollige plant.
Totdat ik erachter kwam wat een prachtige huidhelende werking ze heeft. 



Geschiedenis
Dodoens, de stadsgeneesheer van Mechelen en lijfarts van de keizerlijke familie in Wenen, wist dit al rond 1540.
Hij beschreef het vetplantje als volgt: “Wonden cruyt heeft ronde vette broosche stelen die becleet zijn met dickachtighe vette bladeren die rontsomme wat ghekerft en vol saps zijn. Wonden cruyt es van ghelijcke cracht en werckinghe als Donderbaert ghelijck Dioscorides en Plinius schrijven.”

In de 16e eeuw werden er kransen van de bladeren gemaakt en hing men een bosje Hemelsleutel op z’n kop over een balk in huis rond midzomernacht.

Deze plant ‘vol leven’ bleef vaak tot de kerst groen en groeide zelfs zonder wortels terug omhoog richting de hemel. 
Men geloofde dat als de plant in je huis tot kerst groen bleef, je verschoond bleef van ziektes die winter.

Geneeskracht

De Hemelsleutel wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd, omdat het dikke blad net als bij de Aloë vera een gelachtige substantie bevat en een vergelijkbare werking heeft.


Doordat de Hemelsleutel rijk is aan slijmstoffen (polysacchariden) helpt het geweldig bij een droge, ruwe huid en winterhanden.

De Hemelsleutel bevat veel antioxidanten en heeft een foto protectieve werking. Dit betekent dat Hemelsleutel ook goed te gebruiken is bij brandwonden en zonnebrand.
Het verkoelt en heelt de huid.

Hemelsleutel helpt om ontstekingen te remmen en de looistoffen in de bladeren zorgen voor een samentrekkende werking. Hierdoor kan het goed gebruikt worden bij (schaaf)wondjes, ontstekingen en puistjes.



Gebruik
Je kan de gel rechtstreeks op je huid wrijven door het blad een beetje te kneuzen of door het buitenste vliesje van het blad te trekken.


Het vliesje kun je gebruiken om een wondje af te dekken en te laten genezen of om op een blaasje van een koortslip te plakken.


Van de blaadjes kun je een papje maken en dit direct op de huid aanbrengen. Een olie-maceraat van de blaadjes kun je inzetten bij aambeien, droge huid en kloofjes.

Stekken
Wil je ook zo’n prachtige Hemelsleutel in je tuin of vensterbank? Pluk dan een paar blaadjes, snij ze door en zet ze met de snijkant in een potje met aarde. Als je de aarde goed vochtig houdt, schieten ze weldra worteltjes.

Warme groet,
Pauline

Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies


Lijnzaad
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
We horen wel eens dat lijnzaad gevaarlijk is omdat het cyanogenen bevat, maar als je het de juiste manier gebruikt, heeft dit veelzijdige zaadje tal van voordelen. Ontdek hier de vele toepassingen van het krachtige zaadje van de vlasplant.
Kamille
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Wist je dat echte kamille in de jaren 1500 als het belangrijkste geneesmiddel werd gezien? Ook nu is kamille nog steeds een populair kruid met tal van toepassingen, van kamillethee tot zelfs kamillecrème. In dit artikel lees je alles over de kamille.
Rode klaver
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Die mooie, roodkleurige bloemetjes die je van mei tot september vaak in weilanden en parken ziet, zijn van de rode klaver. Hoewel rode klaver een doodgewoon bloemetje lijkt, heeft het tal van toepassingen en voordelen. In dit artikel lees je alles over de rode klaver.
Ginkgo biloba
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Wist je dat Ginkgo biloba in China, Japan en Korea als heilig wordt beschouwd? Dat heeft vooral te maken met de bijzonder eigenschappen van deze boom die ook wel de Japanse tempelboom of Japanse notenboom wordt genoemd. In dit artikel ontdek je wat Ginkgo biloba zo speciaal maakt.
door Pauline Olde Olthof 23 dec, 2021
Wist je dat salie een heel breed inzetbaar kruid is? Van rustbrenger tot hulpmiddel bij overgangsklachten en zelfs een verzachtend middel voor mond en keel: salie wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen vele kwalen. Ontdek hier alles over de werking en het gebruik van salie.
geneeskracht paardenbloem
door Pauline Olde Olthof 08 mei, 2021
Door de tijd heen heeft de paardenbloem vele namen gekregen die grotendeels verwijzen naar zijn geneeskrachtige werking.
Geneeskracht dennenboom, luchtwegen, ademhaling
door Pauline Olde Olthof 13 dec, 2020
Het eerste wat opvalt als je in een dennenbos loopt is de heerlijke aromatische geur. Je gaat er vanzelf dieper van ademen. De heilzame werking op de ademhalingsorganen is dan ook de grootste kracht van de dennenboom.
Hemelsleutel, de Nederlandse Aloë vera
door Pauline Olde Olthof 14 nov, 2020
De Hemelsleutel of Sedum wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd. Deze plant heeft een prachtige huid- en wondhelende werking.
De geneeskracht van kool
door Pauline Olde Olthof 25 okt, 2020
Er zijn nu volop allerlei koolsoorten te vinden. Naast lekker eten kun je ze ook op allerlei manieren geneeskrachtig inzetten.
geneeskracht sleedoorn
door Pauline Olde Olthof 06 okt, 2020
In de buik van de oermens Ötzi zijn al sleedoornbessen gevonden. En vanaf de Middeleeuwen wordt er sterke drank van gemaakt. Het woord ‘slee’ is nog steeds terug te vinden in bijvoorbeeld ‘slivovitz’, een Hongaarse brandewijn.
Show More
Share by: