Er zijn nu volop allerlei koolsoorten te vinden. Naast lekker eten kun je ze ook op allerlei manieren geneeskrachtig inzetten.
Dokter van de armen
In de volksgeneeskunde werd het gebruik van kool voor allerlei aandoeningen van generatie op generatie doorgegeven.
Kool werd ook wel ‘de dokter van de armen’ genoemd, omdat het een cultuurgewas is wat in Europa thuishoort. Iedereen kon er gemakkelijk en goedkoop aan komen.
Kool werd gegeten als medicijn of bepaalde lichaamsdelen werden met koolbladeren bedekt.
De Romeinen aten het vooral rauw in azijn voor een nachtje stevig drinken. Dit is namelijk een effectieve manier om een kater te voorkomen.
Heb je al een kater? Kauw dan op een rauw koolblaadje en je hoofdpijn zal verminderen.
Geneeskracht
Net als zijn familieleden mosterd en mierikswortel heeft kool een sterkte geneeskrachtige werking en kun je het bijna voor alles gebruiken.
Kool is mineraal- en vitaminerijk. Het bevat namelijk vitamine A, C, E en K, magnesium, calcium, kalium, fosfor, ijzer, koper, jodium en zwavel.
Constipatie
Bij constipatie kan het drinken van koolsap helpen.
Ongekookte kool bevat veel glutamine, een aminozuur dat belangrijk is voor gezonde ingewanden.
Maar vaak geeft het eten van kool of het drinken van koolsap winderigheid. Deze gasvorming kun je voorkomen door verse knoflook, artisjok, anijs, venkel, karwij of gember naast de kool te eten.
Zwavel
Kool heeft een reinigende en desinfecterende werking. Dit komt vooral door de zwavel.
Het werkt ook onttrekkend en pijnstillend.
Je kan daarom kool goed inzetten bij allerlei soorten ontstekingen en huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, wondroos, gordelroos, mazelen en waterpokken.
Kompres
Bij huidaandoeningen, zweren of slecht helende wonden kun je bijvoorbeeld een kompres van koolbladeren maken. Dit kan met alle (biologische)koolsoorten. Al werkt Savooiekool het krachtigst.
Het beste kun je de buitenste bladeren hiervoor gebruiken. Deze hebben het meeste zonlicht gekregen. Haal de nerf eruit en kneus het blad met een deegroller of fles. Leg dit blad (of stukjes hiervan) op de aangedane plek en maak het vast met een zwachtel of een doek.
Zwelling
Bij een verstuiking of een zwelling helpt zo’n koolkompres ook geweldig. Laat het kompres langere tijd zitten en ververs de bladeren 2 tot 3 keer per dag. Je zal merken dat de zwelling af neemt en de pijn vermindert.
Ontsteking
Bij ontstekingen trekt kool het afval uit de ontsteking. Soms zie je dat na gebruik het koolblad wit uitgeslagen is door het opgenomen afval.
Bij keelontsteking kun je een gekneusd blad onder een warme sjaal of doek op je keel doen. De kool werkt naast ontstekingsremmend ook verkoelend waardoor je lichaam warmte naar je keelgebied stuurt. Hierdoor wordt de ontsteking sneller je lichaam uitgewerkt.
Multifunctioneel
Kool kan nog voor veel meer aandoeningen geneeskrachtig of ondersteunend ingezet worden. Bijvoorbeeld bij obesitas, prostaatvergroting, reuma, artritis, nierbekkenontsteking, hart- en vaatziekten en nog veel meer.
Raadpleeg bij deze aandoeningen en bij aanhoudende klachten wel altijd een arts of natuurgeneeskundige.
En blijf vooral genieten van alle heerlijke koolsoorten uit de moestuin.
Warme groet,
Pauline
Tuin van Thule
Praktijk voor kruidengeneeskunde - natuurverbinding - leefstijladvies