Wekelijks maak ik een korte blog voor de Wijkse Moestuin in Wijk bij Duurstede. Ik schrijf over kruiden, fruit en groenten die in deze biologische pluktuin of in het Kromme Rijn gebied voorkomen en hoe je die op allerlei manieren voor je gezondheid in kan zetten.
23 september 2020
Superfood in je tuin!
Eigenlijk zou er in alle (moes)tuinen een hoekje gemaakt moeten worden voor de brandnetel.
Want de brandnetel is een super gezonde plant boordenvol vitaminen en mineralen! Én hij is nog lekker ook!
Als je weleens geprobeerd hebt een brandnetel uit te graven, zal je gemerkt hebben dat deze een heel krachtig en uitgebreid wortelstelsel heeft en dat je hem niet zomaar uit de grond krijgt. Deze kracht is terug te vinden in de weerstand verhogende werking van de brandnetel.
Aan het donkergroene blad kun je zien dat de brandnetel heel mineraalrijk is. Brandnetel is dan ook goed voor de weerstand, de kwaliteit van huid, haar en nagels, een sterke botstructuur, is bloed- en huid reinigend, ontzurend, bevordert de spijsvertering en nog veel meer! Echt SUPERFOOD dus!
In het voorjaar kun je heerlijke soep, thee of wokgerechten maken van de jonge brandneteltoppen.
Maar ook in het najaar en de winter kun je genieten van de brandnetel. Want van eind juli tot zo rond begin oktober kun je namelijk heel gemakkelijk zelf de zaadjes oogsten. Op het moment zijn ze nog volop te vinden.
Deze zaadjes kun je gebruiken als heerlijke SUPERFOOD door de yoghurt, soep of salade, maar ook in smoothies, brood en koekjes.
Oogst alleen de onrijpe zaadjes (dus niet als ze al donker zijn) door de zaadtrossen eraf te knippen.
Droog ze op een donkere, droge plaats.
Leg ze als ze goed droog zijn in een grove zeef boven een bak en wrijf met een pollepel over de gedroogde zaadtrossen. De zaadjes vallen dan vanzelf door de zeef.
Bewaar ze in een afgesloten potje op een koele, donkere plaats en je kunt de hele winter genieten van deze gezonde mineralenbommetjes.
Eet smakelijk en hartelijke groet!
Pauline