Blogopmaak

Brandnetel, superfood in je tuin!

Pauline Olde Olthof
De Tuin van Thule en de Wijkse Moestuin

Wekelijks maak ik een korte blog voor de Wijkse Moestuin in Wijk bij Duurstede. Ik schrijf over kruiden, fruit en groenten die in deze biologische pluktuin of in het Kromme Rijn gebied voorkomen en hoe je die op allerlei manieren voor je gezondheid in kan zetten.



23 september 2020

Superfood in je tuin!

Eigenlijk zou er in alle (moes)tuinen een hoekje gemaakt moeten worden voor de brandnetel. 
Want de brandnetel is een super gezonde plant boordenvol vitaminen en mineralen! Én hij is nog lekker ook!
 


Als je weleens geprobeerd hebt een brandnetel uit te graven, zal je gemerkt hebben dat deze een heel krachtig en uitgebreid wortelstelsel heeft en dat je hem niet zomaar uit de grond krijgt. Deze kracht is terug te vinden in de weerstand verhogende werking van de brandnetel. 

Aan het donkergroene blad kun je zien dat de brandnetel heel mineraalrijk is.
 Brandnetel is dan ook goed voor de weerstand, de kwaliteit van huid, haar en nagels, een sterke botstructuur, is bloed- en huid reinigend, ontzurend, bevordert de spijsvertering en nog veel meer! Echt SUPERFOOD dus! 

In het voorjaar kun je heerlijke soep, thee of wokgerechten maken van de jonge brandneteltoppen.


Maar ook in het najaar en de winter kun je genieten van de brandnetel. 
Want van eind juli tot zo rond begin oktober kun je namelijk heel gemakkelijk zelf de zaadjes oogsten. Op het moment zijn ze nog volop te vinden.

Deze zaadjes kun je gebruiken als heerlijke SUPERFOOD door de yoghurt, soep of salade, maar ook in smoothies, brood en koekjes.

Oogst alleen de onrijpe zaadjes (dus niet als ze al donker zijn) door de zaadtrossen eraf te knippen. 

Droog ze op een donkere, droge plaats. 

Leg ze als ze goed droog zijn in een grove zeef boven een bak en wrijf met een pollepel over de gedroogde zaadtrossen. De zaadjes vallen dan vanzelf door de zeef. 

Bewaar ze in een afgesloten potje op een koele, donkere plaats en je kunt de hele winter genieten van deze gezonde mineralenbommetjes.

Eet smakelijk en hartelijke groet!


Pauline


Lijnzaad
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
We horen wel eens dat lijnzaad gevaarlijk is omdat het cyanogenen bevat, maar als je het de juiste manier gebruikt, heeft dit veelzijdige zaadje tal van voordelen. Ontdek hier de vele toepassingen van het krachtige zaadje van de vlasplant.
Kamille
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Wist je dat echte kamille in de jaren 1500 als het belangrijkste geneesmiddel werd gezien? Ook nu is kamille nog steeds een populair kruid met tal van toepassingen, van kamillethee tot zelfs kamillecrème. In dit artikel lees je alles over de kamille.
Rode klaver
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Die mooie, roodkleurige bloemetjes die je van mei tot september vaak in weilanden en parken ziet, zijn van de rode klaver. Hoewel rode klaver een doodgewoon bloemetje lijkt, heeft het tal van toepassingen en voordelen. In dit artikel lees je alles over de rode klaver.
Ginkgo biloba
door Pauline Olde Olthof 26 jul, 2022
Wist je dat Ginkgo biloba in China, Japan en Korea als heilig wordt beschouwd? Dat heeft vooral te maken met de bijzonder eigenschappen van deze boom die ook wel de Japanse tempelboom of Japanse notenboom wordt genoemd. In dit artikel ontdek je wat Ginkgo biloba zo speciaal maakt.
door Pauline Olde Olthof 23 dec, 2021
Wist je dat salie een heel breed inzetbaar kruid is? Van rustbrenger tot hulpmiddel bij overgangsklachten en zelfs een verzachtend middel voor mond en keel: salie wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen vele kwalen. Ontdek hier alles over de werking en het gebruik van salie.
geneeskracht paardenbloem
door Pauline Olde Olthof 08 mei, 2021
Door de tijd heen heeft de paardenbloem vele namen gekregen die grotendeels verwijzen naar zijn geneeskrachtige werking.
Geneeskracht dennenboom, luchtwegen, ademhaling
door Pauline Olde Olthof 13 dec, 2020
Het eerste wat opvalt als je in een dennenbos loopt is de heerlijke aromatische geur. Je gaat er vanzelf dieper van ademen. De heilzame werking op de ademhalingsorganen is dan ook de grootste kracht van de dennenboom.
Hemelsleutel, de Nederlandse Aloë vera
door Pauline Olde Olthof 14 nov, 2020
De Hemelsleutel of Sedum wordt ook wel de Nederlandse Aloë vera genoemd. Deze plant heeft een prachtige huid- en wondhelende werking.
De geneeskracht van kool
door Pauline Olde Olthof 25 okt, 2020
Er zijn nu volop allerlei koolsoorten te vinden. Naast lekker eten kun je ze ook op allerlei manieren geneeskrachtig inzetten.
Jouw oogst
door Pauline Olde Olthof 25 sep, 2020
In de herfst keert de natuur zich langzaam naar binnen. Ook wij. Letterlijk en figuurlijk. De herfst is daarom een goede tijd voor (zelf)reflectie. Om terug te kijken naar de afgelopen seizoenen. Wat kunnen we oogsten, meenemen en opslaan?
Show More
Share by: